Ce este un certificat SSL?

Ce este un certificat SSL? Securitatea oricarui site este primordiala. SSL reprezinta abrevierea de la Secure Sockets Layer . Deoarece informatia este transmisa criptat, datele personale, cele aferente cardurilor bancare, parolele precum si orice alte date cu caracter privat, sunt securizate. Afla mai multe despre certificatul SSL citind acest articol.
CERTIFICAT SSL

Certificat SSL – ce inseamna si de ce este necesar

 

SSL este un protocol securizat de transmitere al informatiei intre un server web si un browser.

Acest protocol a fost creat de Netscape in 1994. El a fost recomandat spre instalare inca din 2014 de catre Google. Mai mult, incepand cu luna octombrie 2017, Google a inceput oficial sa marcheze cu “non secure” toate site-urile care nu au instalate certificatele SSL.

SSL reprezinta abrevierea de la Secure Sockets Layer . Deoarece informatia este transmisa criptat, datele personale, cele aferente cardurilor bancare, parolele precum si orice alte date cu caracter privat, sunt securizate. Ele fiind transmise criptat pot fi decriptate si citite numai de catre serverul caruia ii sunt destinate. Informatia astfel transmisa nu poate fi furata, copiata ori modificata.

 

Certificatul SSL este atasat unei adrese web

 

Putem recunoaste site-urile web cu certificat de securitate dupa prefixul afisat https://, un lacatel verde in bara de adrese  si mesajul „secure” afisat.

In cazul in care un site web nu are instalat acest certificat SSL prefixul afisat va fi http:// iar in bara de mesaje va fi afisat mesajul ”non-secure”. Pagina respectiva nu va putea fi afisata, mai mult pe ecranul computerului  vom putea citi: „Warning!  Your connection is not private.”

 

CERTIFICAT SSL TIPURI

Este nevoie de certificat SSL?

 

Iar recomandarile companiei noastre sunt urmatoarele:

#1  Orice site nou creat trebuie facut direct pe https://.

#2  Pentru magazinele online, recomandam instalarea acestor certificate macar pe paginile unde se colecteaza date personale sau date confidentiale.

Ideal este ca acest certificat SSL trebuie sa fie activ pe toate paginile.

#3  Orice pagina pe care avem formulare de contact sau prin intermediul careia utilizatorul ne transmite informatii, trebuie securizata cu un certificat SSL.

 

De cate feluri poate fi un certificat SSL?

 

Certificatele SSL (Secure Sockets Layer) pot fi de mai multe tipuri, în funcție de nivelul de securitate și de necesitățile specifice ale site-ului web. Iată câteva tipuri comune de certificate SSL:

Fiecare tip de certificat este destinat să satisfacă nevoile diferite ale site-urilor web în funcție de nivelul de securitate și de cerințe al unei afaceri.

 

Certificat SSL cu validarea domeniului:

 

Se achizitioneaza in functie de specificul site-ului si este disponibil in doua variante de criptare, 128 si 256 biti. Este cel mai ieftin insa, din pacate, el nu garanteaza siguranta unui website 100%.

 

Certificat SSL cu validarea companiei:

Este oferit in criptare de 256 biti, este unul dintre cele mai sigure, folosit in general de catre companiile mari.

 

Certificat SSL cu validare extinsa:

Este cel mai scump certificat SSL si ofera cel mai inalt grad de securitate.

Este utilizat cu precadere in  situatiile in care  informatiile vehiculate au caracter strict confidential, dar este recomandat si pentru magazinele online care doresc sa ofere un plus de siguranta clientilor lor.

 

certificat ssl 3

 

O alta clasificare a certificatelor de securitate ar fi in functie de numarul de domenii securizate, deoarece un certificat se poate asocia cu unul sau mai multe subdomenii ale domeniilor pe care dorim sa le securizam. Din acest punct de vedere cele mai des utilizate sunt:

 

Certificat SSL aferent unui singur domeniu

 

De exemplu, certificatul va securiza www.numedomeniu.ro dar nu va securiza mail.numedomeniu.ro.

 

Certificat SSL Wilcard

 

Acest tip de certificat SSL asigura securitatea unui numar nelimitat de subdomenii ale unui singur domeniu.

Un certificat SSL wildcard este un tip de certificat care protejează un domeniu principal și toate subdomeniile sale, oferind securitate pentru adrese precum www.example.com, blog.example.com, etc. Este o soluție eficientă și economică pentru site-urile cu mai multe subdomenii, simplificând administrarea și economisind timp și bani.

 

Certificat SSL multidomeniu

 

Un certificat SSL cu validare multi-domeniu (SAN) permite securizarea mai multor domenii și subdomenii cu un singur certificat. Este o soluție eficientă și economică, simplificând administrarea și oferind securitate pentru mai multe adrese web.

 

Concluzie

 

Ca o ultima recomandare, la alegerea furnizorului de hosting verificati cu atentie oferta, aflati ce tip de certificat SSL va permite acel furnizor sa instalati. Unii furnizori de hosting ofera acest certificat SSL gratuit, o data ce contractul de hosting a fost semnat de catre parti. Alti furnizori il pun la dispozitia clientului contra unei sume de bani, el fiind astfel decontat suplimentar fata de suma platita pentru achizitionarea serviciilor de gazduire web.

La WebDesignersAlley specialistii nostri iti vor recomanda cel mai potrivit certificat SSL de securitate, in functie de specificul activitatii si de nevoile de securitate ale website-ului, tinand cont de volumul tranzactiilor dar si de gradul de confidentialitate al datelor pe care le vei vehicula. Iti multumim pentru timpul pe care ni l-ai acordat si te asteptam cu oferte dintre cele mai avantajoase.

Resurse suplimentare: https://ro.wikipedia.org/wiki/Transport_Layer_Security

#certificatssl #SSL #hosting #gazduireweb

Summary
Ce este un certificat SSL?
Article Name
Ce este un certificat SSL?
Description
Vrei sa afli mai multe despre securitatea website-ului tau? Te invitam sa citesti articolul nostru.
Author
Publisher Name
Web Designers Alley
Publisher Logo

Web Designers Alley

Agentie de web design si promovare online. Articole despre: web design, creare website profesional, realizare magazin online, servicii optimizare SEO, ce inseamna SEO, campanii Google Ads si campanii Facebook Ads,

Articole recente:

Call Now Button