Penalizare SEO si continutul duplicat
Continutul duplicat consta in existenta unor blocuri de continut identice sau foarte asemanatoare, care se regasesc in mai multe pagini din site-ul tau (in cadrul aceluiasi domeniu) sau acest bloc de continut se regaseste inclusiv in paginile altor site-uri (domenii diferite). Pe scurt, vorbim de continut duplicat in momentul cand doua sau mai multe pagini web, fie ca fac parte din acelasi site/domeniu sau nu, se prezinta aproape identic din punct de vedere al continutului. Chiar daca paginile au URL-uri diferite, atunci cand botii Google trec peste aceste pagini vor sesiza continut asemanator si vor raporta situatia in vederea penalizarii celui mai recent url. Google penalizeaza continutul duplicat reducand pozitia site-ului in ranking.
Continutul duplicat poate fi identificat in mai multe locuri din site
- In paginile de produse care au descriere identica;
- La sectiunea “Categorii” (pentru un site de prezentare care expune produse sau pentru un magazine online). Aici pot aparea versiuni in functie de sortare, filtre etc. care sa prezinte pagini cu continut identic;
- In tot site-ul, daca exista versiuni cu www si versiuni fara www, versiuni https dar si versiuni http. In Homepage, daca exista o versiune cu index.php si alta versiune fara index.php.;
- La versiunea printer-only a unor pagini web;
- Paginile cu forumuri de discutii si asa mai departe.
Iti atragi penalizare SEO si in cazul copierii de continut de pe alt site web. Ca regula de baza, un site poate urca in SERP numai si numai daca are continut unic, relevant si original. Daca totusi mai multe pagini din site-ul tau au componente comune si nu ai cum sa eviti acest fapt, asigura-te ca numarul lor este cat mai redus, astfel Google nu va aplica nici o penalizare SEO asupra website-ului tau.
Cum poate fi evitata penalizarea SEO prin tratarea corecta a continutul duplicat
Pentru a evita orice penalizare SEO, respecta regulile de mai jos:
- Foloseste redirectul 301 pentru toate paginile de care nu mai ai nevoie. Redirectul 301 se utilizeaza pentru a semnala motoarelor de cautare ca pagina s-a mutat definitiv de la o locatie la alta (de la un URL vechi catre un URL nou);
- Foloseste relatia canonical pentru a permite motoarelor de cautare sa identifice corect care este originalul si care este copia;
- Foloseste meta-ul robots noindex deoarece nu doresti indexarea paginilor cu continut duplicat.
Continutul duplicat poate fi o provocare pentru orice specialist, mai ales atunci cand atrage dupa sine o penalizare SEO. Atunci cand botii Google crawleaza un site in vederea indexarii, bugetul este limitat (Google aloca fiecarui site un anumit buget de crawling). Un motiv in plus pentru care nu este indicat ca acesti boti sa crawleze si indexeze toate paginile pe care le intalnesc in drumul lor, cu atat mai mult pe acelea cu continut duplicat care nu prezinta interes pentru afacere si de care poate nici nu stiai ca exista.
Agentia noastra iti sta la dispozitie cu servicii de optimizare SEO si cu intocmirea de audit-uri profesionale, astfel incat eventualele probleme legate de existenta de continut duplicat sa fie identificate si remediate.
Ce nu considera Google a fi continut duplicat
Google nu considera continut duplicat si ca atare, nu aplica penalizari SEO, in cazul:
- Continutului tradus: de exemplu, daca ai un site al carui continut este tradus in mai multe variante de limba, Google nu il considera continut duplicat. Recomandarea ar fi ca traducerile sa fie cat mai naturale (nu folosi un soft de traducere, ar putea aparea ca spam) si apeleaza ori de cate ori poti la o firma de traduceri autorizata.
- Nici continutul pentru afisare pe telefonul mobil nu este considerat continut duplicat, in cazul in care ai o alta varianta a website-ului, creata pentru versiunea mobila. Conditia este sa foloseasca aceeasi root al url-ului.
Resurse: https://en.wikipedia.org/wiki/Duplicate_content
#penalizare SEO #continut duplicat