SEO Linkbuilding – noutati de la Google si scheme interzise

Ce sunt backlink-urile? De ce sunt importante si ce inseamna SEO linkbuilding. Despre sheme interzise si native advertising. Influenteaza backlink-urile pozitionarea site-ului in Google?
SEO linkbuilding

SEO linkbuilding – ce inseamna?

 

Backlink-urile sunt linkuri primite de catre site-ul tau de la un alt site sau pagina web. Aceste linkuri se mai numesc si inbound links sau linkuri externe. De ce este important procesul de SEO linkbuilding, adica obtinerea cat mai multor backlink-uri pentru un site? Algoritmul Google are nevoie de semnale de incredere pentru a pozitiona un site in topul rezultatelor. Orice backlink are un dublu rol: utilizatorul beneficiaza de contextul in care este introdusa resursa suplimentara in pagina iar algoritmul Google noteaza votul de incredere acordat site-ului mentionat.

Backlink-urile reprezinta factori de clasare in algoritmul Google. Prin intermediul votului de incredere acordat are loc un transfer de autoritate de la o pagina web catre alte pagini web. Este importanta calitatea si relevanta backlink-urilor, nu numai numarul lor. Si pentru ca aceasta autoritate se imparte este recomandat ca pagina care trimite backlink-uri sa le trimita catre o singura pagina web.

O alta caracteristica a backlink-urilor este aceea ca ajuta Google sa descopere si sa indexeze pagini noi, prin simplul fapt ca face trimitere catre ele.

Pagina care trimite backlink-uri, pentru a fi folositiare in procesul de optimizare SEO, trebuie sa: aiba un anumit grad de autoritate si trafic, sa aiba cat mai putine (de preferat deloc) backlink-uri catre alte pagini web iar linkul sa fie plasat cat mai sus in pagina cu text ancora evidentiat (ancora este expresia cheie reprezentativa pentru afacere, legata cu link catre site-ul tau). Baklink-urile trebuie sa fie de tipul dofollow desi ca recomandare, totusi un 5% din totalul lor se recomanda a fi nofollow.

 

Exista scheme SEO linkbuilding pe care Google le interzice?

 

Raspunsul este da, exista scheme de SEO linkbuilding interzise. Google dezaproba achizitionarea de backlink-uri artificiale cum ar fi: inscrierea in directoare locale, comentarii pe diverse forumuri in care sa iti incluzi linkul, schimbul de bunuri sau servicii in schimbul achizitionarii de linkuri, scheme de tipul “ link to me and I’ll link to you”, folosirea de software automat pentru generare de backlink-uri.

In toate aceste situatii Google va penaliza site-ul pentru ca aceste strategii sunt interzise sau, in cel mai fericit caz, nu va face transferul de incredere catre pagina web de destinatie.

Un alt termen des intalnit si pe care il vom explica aici este acela de “ferma de linkuri”. O “ferma de linkuri” este un site construit in ideea de a oferi backlink-uri, dar care nu are in schimb nici un fel de continut informational calitativ pentru care sa se faca remarcat in procesul de ranking. Acceptarea de backlink-uri de la un asemenea site poate atrage penalizari Google si nu este in nici un caz benefica sau recomandata.

 

Ce presupune un SEO linkbuilding de calitate?

 

Exista o serie de metode prin care poti obtine backlink-uri de calitate, printre cele mai des intalnite fiind:

 • parteneriate cu jurnalisti/publicatii locale;
 • realizarea de infografice;
 • realizarea de ghiduri care sa prezinte interes inclusiv pentru jurnalistii locali;

Daca exista mentiuni despre afacerea ta, atunci este recomandat sa le identifici si sa le transformi in backlink-uri.

 

Poti cumpara backlink-uri, dar trebuie sa ai in vedere:

 

 • sa alegi inteligent site-urile de unde doresti sa cumperi aceste backlink-uri. Se va avea in vedere gradul de autoritate si grupul de expresii cheie ce va fi folosit drept ancora;
 • sa te asiguri ca site-ul care vinde backlink-urile va respecta toate conditiile si iti va livra link-uri “dofollow”;
 • sa pregatesti continutul paginilor din site-ul tau ce urmeaza sa primeasca aceste backlink-uri;

Doresti sa stii ce backlink-uri a achizitionat competitia? Este simplu. Poti afla acest lucru cu ajutorul unor tool-uri precum: semrush.com, moz.com, ahrefs.com.

Tool: https://ahrefs.com/backlink-checker

 

Ce strategie recomanda specialistii in 2021 pentru un SEO linkbuilding de calitate: native advertising vs advertoriale

 

Ce inseamna native advertising si prin ce difera de advertoriale?

 • titlu atractiv: promisiunea unui beneficiu, orientare catre actiune;
 • alinierea cu audienta: presupune alegerea unui subiect flexibil cu care audienta sa se poata identifica;
 • alegerea corecta a momentului oportun: alinierea subiectului cu nevoile audientei la momentul publicarii;
 • intro: crearea unui paragraf de deschidere in care se descrie problema ce urmeaza a fi rezolvata;
 • structura continutului: articolul trebuie sa fie impartit pe subtitluri si paragrafe;
 • contextul potrivit introducerii brandului ca raspuns la problema ridicata in intro
 • start conversatie si engagement: call to action ca invitatie la conversatie si mutatrea conversatiei prin sharing in social media.

Doresti sa stii mai multe despre procesul de optimizare SEO? Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in domeniu.

Resurse: https://en.wikipedia.org/wiki/Link_building

#Link Building

 

 

 

 

 

Web Designers Alley

Agentie de web design si promovare online. Articole despre: web design, creare website profesional, realizare magazin online, servicii optimizare SEO, ce inseamna SEO, campanii Google Ads si campanii Facebook Ads,

Articole recente:

Call Now Button